2012-09-13

Kai aplanko ligos...

Sveiki,

senokai rašiau ilgą straipsnį. Kadangi neinu į mokyklą dėl ligos, nusprendžiau kažką įdomaus parašyti. Kaip visada net neįsivaizdavau apie ką būtent rašyti ir ilgai sukau galvą... Kiek žinau, mano klasėje ir visoje mokykloje laBai daug sergančių peršalimo ligomis. Vieniems skauda gerklę, kitiems temperatūra, o man didžiulė ir nesibaigianti sloga, galvos ir viso kūno skausmai, kosėju, skauda gerklę. Taigi susirinkau visą rinkinį. Įkvėpta savo kosėjimo rašant šį pranešimą nusprendžiau parašyti ką daryti sergant. Šis straipsnis neapsiribos patarimais ką veikti sergant, rašysiu ir apie patikimus būdus, kaip greičiau pasveikti.

Visu pirma, ką daryti, kad neapsirgti peršalimo lygomis? Reikia grūdintis! Organizmo grūdinimas sustiprina atsparumą nepalankioms klimato sąlygoms (aukštai ir žemai oro temperatūrai, atmosferos slėgimo pokyčiams ir t.t.). Pavyzdžiui, sistemingai veikiant organizmą šalčiu, jis pasidaro atsparus šalčiui, o sistemingai veikiant šiluma, jis geriau toleruoja karštį. 
Paprastai svarbiausiu laikomas organizmo grūdinimas šalčiu, nes būtent jis padeda išvengti ūmių kvėpavimo takų ligų. Organizmas pamažu pratinamas prie kaskart žemesnės temperatūros. Pripratus prie šalčio, organizmas sugeba greičiau sušilti: kai oda geriau aprūpinama krauju, lengviau išvengiama peršalimo ligų ir nušalimų. Tuo tarpu neužgrūdinus organizmo (nepripratus prie šalčio), net nedidelis tam tikrų kūno dalių nušalimas skatina slogos atsiradimą, gerklės skaudėjimą, kosėjimą. Ypač gerai grūdinti organizmą saltu dušu. Iš pradžių pradedama nuo kambario temperatūros vandens, o vėliau, kaskart tai darant mažinama vandens temperatūra, ilginama maudymosi trukmė.
Būnant karštame ore, organizmas gali perkaisti. Norint to išvengti reikia organizmą pratinti prie tokių sąlygų: sistemingai atliekamos ir nuolat ilginamos karščio procedūros skatina prakaitavimą ir pagreitina šilumos atidavimą. Pagerėjus kūno šilumos atidavimui, net būnant aukštoje temperatūroje, normaliai plaka širdis ir nesumažėja darbingumas. Geriausiai pratinti kūną prie šilumos apsilankant pirtyse, tačiau nereikėtu persistengti ir būti ten ilgai, kadangi netinkamai elgiantis gali pasibaigti ir labai blogai.


Cats_nature_pool_swimming_tiger-88cec20ae937cc2ce638364768522700_h_large

Ką daryti peršalus? Turbūt nė nereikia priminti, kad geriausias natūralus vaistas - prakaitavimas. Pavyzdžiui kojų mirkimas vandenyje su jūros druska. Šį būdą mane verčia daryti mama ir aš nei trupučiu nesigailiu, kadangi praeitas naktis dėl slogos beveik nemiegojau, o šiąnakt išmiegojau visą naktį. Taip pat galima išsimaudyti karštoje vonioje ir išgerti karštos kvapnios žolelių arbatos. Jei neturite po ranka vaistažolių, tiks, bet kokia kvapni arbata, tačiau geriausiai būtų atsigerti liepžiedžių, aviečių stiebelių arba tiesiog aviečių uogienės užpilo. Kai skauda gerklę, kad būtų švelniau nuryti, reikia šeivamedžio, vingiorykštės, debesylo žolelių arbatos. Tinka ir liepžiedžiai, liepų lapai. Į arbatą galima įsimesti keletą grūdelių lino sėklų, kad būtų gleivių, kurios pateptų gerklę ir ši „negirgždėtų“. Peršalus, kai skauda gerklę ir kyla temperatūra, galima ir žalių vaisių užsipilti, pavyzdžiui, smulkiai supjaustytą bananą. Svarbiausia, kad vaisius būtų nerūgštus ir nedirgintų gerklės.
Kai pakyla temperatūra neskubėkite jos mušti. Aukšta temperatūra rodo, jog organizmas kovoja su ligos sukėlėjais, numušta temperatūra - numuštas ir baltųjų kraujo kūnelių pasipriešinimas. Tačiau jei aukšta temperatūra laikosi 3 dienas ir ilgiau, tada reiktu susirūpinti ir kreiptis į gydytojus. Taip pat, nereikėtu jaudintis dėl mažo apetito, kadangi sergant reikia išvalyti organizmą. Ne mažiau svarbūs skysčiai. Jų reikia gerti daug ir dažnai.
Svarbiausias, sunkiausiai įvykdomas ir geriausias patarimas sergant - poilsis!


Sunkiausia sergant nežaisti kompiuteriu. Dėja mažai kas be jo ištveria. Tačiau sergant prie jo nepatariama ilgai užsibūti, kadangi jis didina temperatūrą, gali sukelti galvos skausmus. Tai, tada daryti sergant ? Žinoma, tokiu atveju reikia ilsėtis ir gulėti lovoje, tačiau jei to padaryti negali, tada sugalvok ką paprasto ir nesudėtingo galėtum nuveikti. Naudingiausias darbas - išvalyti dulkes, bet jei to nenori daryti, galėtum pasipuošti savo kambarį. Pavyzdžiui aš papuošiau kambario sienas juodomis kartoninėmis kregždėmis.


Siena iš kart pasikeitė ir mano manymu atrodo puikiai! Jei ir tas tau nepatinka, galėtum pasimokyti, bet nemanau, kad ir tai kažkam patiks... Tada galėtum susitvarkyti savo spintą ir nereikalingus drabužius išmesti, atiduoti, o gal net parduoti! Aš savo nereikalingus drabužius siūlau žmonėms puslapyje www.manodrabužiai.lt ir man kol kas neblogai sekasi, jau uždirbau nemažai pinigų. Nauda iš to visapusiška: išvėdinama spinta, atsiranda vietos naujiems drabužiams, užsidirba pinigų. Taip pat galėtum susitvarkyti savo daiktų spintą, išsimesti nereikalingus popierius, daiktus ir kitas šiukšles. Arba gali kažką nesudėtingo nupiešti, klausytis muzikos, bendrauti internetu su draugais ar užsieniečiais, taip tobulindama savo anglų, rusų ar kitos kalbos žinias. Dar galėtum tobulinti savo gaminimo įgūdžius ir kepti įvairiausius skanėstus. Puikių receptų gali rasti puslapiuose http://www.gaspadine.lt/http://www.visireceptai.lt/http://www.mamosreceptai.lt/

Tumblr_m5p8blmc1d1ro5ry1o1_400_large

Tai tiek,
Viktorija


7 komentarai:

Unknown rašė...

idomus straipsnis :)

Aušrinė rašė...

Pritariu. :)

GoldenGreta rašė...

Tikrai įdomus,sveik greičiau. :)

vika rašė...

Ačiū, pasistengsiu :)

Unknown rašė...

labai graziai atrodo tos kregzdutes :)

Auksė rašė...

puikus straipsnis !

Monika/Renessme_ rašė...

Patiko :)